Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, η οποία θεωρείται ταυτόχρονα και ορμόνη. Ασκεί τη δράση της σχεδόν σε όλα τα όργανα του σώματος και φαίνεται ότι επηρεάζει την έκφραση πολλών γονιδίων, τουλάχιστον 200, με πολλούς διαφορετικούς μηχανισμούς.
Τελευταία όλοι οι φίλοι μου φαίνονται ενημερωμένοι για την επίπτωση της ανεπάρκειας της βιταμίνης D στην υγεία τους.  Αυτό βέβαια είναι από μόνο του πολύ θετικό! Είναι εξίσου σημαντικό όμως να γνωρίζουμε ότι η βιταμίνη D λειτουργεί στο σώμα μας παρουσία άλλων συστατικών, τα οποία είναι απαραίτητα για την έκφραση της δράσης της.

Αυτά τα συστατικά είναι το μαγνήσιο, η βιταμίνη Κ2, ο ψευδάργυρος και το βόριο. Η πιο αποτελεσματική ενέργεια θα ήταν να προσφέρουμε στο σώμα μας αυτά τα συστατικά και να διατηρούμε τα επίπεδα της βιταμίνης D πάνω από 48ng/ml κατα τη δίαρκεια όλου του χρόνου. 

Πηγές πλούσιες σε μαγνήσιο ειναι τα αμύγδαλα, οι ηλιόσποροι, η μπανάνα, το μπρόκολο, το καλαμπόκι, ο αρακάς, το σπανάκι, το αβοκάντο, ο σολωμός, σαρδέλα. Πηγές πλουσιες σε Κ2 είναι τόσο το σκληρό, όσο και το μαλακό τυρί, ο κρόκος, το σκούρο κρέας του κοτόπουλου, το σηκώτι. Οι ξηροί καρποί, τα όσπρια, τα στρείδια, τα αυγά, η βρώμη, το κινόα, η μαύρη σοκολάτα θα μας τροφοδοτήσει με ψευδάργυρο. Τέλος, το βόριο είναι πανταχού παρόν στις τροφές. Οι κύριες διατροφικές πηγές του είναι: ο καφές, το κρασί, τα μήλα και τα αχλάδια, το φιστικοβούτυρο και τα φιστίκια, τα σταφύλια, ο χυμός πορτοκαλιού, οι σαλάτες, τα φασόλια, οι μπανάνες και το μπρόκολο.

Η επίτευξη και η διατήρηση επαρκών επιπέδων βιταμίνης D και των συμπαραγόντων της είναι εύκολη, χαμηλού κόστους και κυρίως ζωτικής σημασίας!!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here