Πλήθος ποιημάτων, αλλά και ολόκληρα βιβλία, έχουν υμνήσει τον ισχυρό δεσμό μητέρας-παιδιών, σύμβολο αγάπης, αθωότητας, ομορφιάς και γονιμότητας. Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη φορά, παγκοσμίως, που απεικονίζεται ο συναισθηματικός σύνδεσμος μητέρας- βρέφους με μαγνητική τομογραφία!
Η εικόνα παρουσιάζει τον εγκέφαλο της Rebecca Saxe, νευροεπιστήμονα καθηγήτρια στο Τμήμα Εγκεφάλου και Γνωσιακής Νευροεπιστήμης του MIT, να φιλάει τον δύο μηνών γιο της. Μια εντυπωσιακή απεικόνιση των τμημάτων του εγκεφάλου που δραστηριοποιούνται και πως το φιλί αναπτύσσει ασφαλείς συναισθηματικούς δεσμούς!
Το φιλί προκαλεί μια χημική αντίδραση στον εγκέφαλo που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει μια “έκρηξη” της ορμόνης ωκυτοκίνη. Η ωκυτοκίνη, ή αλλιώς η «ορμόνη της αγάπης», προκαλεί συναισθήματα στοργής και δεσμού.
Επιπλέον, το φιλί ενεργοποιεί το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου, απελευθερώνοντας ντοπαμίνη, που μας κάνει να αισθανόμαστε ευφορία. Ακόμη, απελευθερώνει βασοπρεσίνη, συνδέοντας συναισθηματικά τις μητέρες με μωρά τους, αλλά και τους ερωτικούς συντρόφους μεταξύ τους. Τέλος, απελευθερώνει σεροτονίνη, η οποία βοηθά στη ρύθμιση της διάθεσής μας.
Εξίσου εντυπωσιακό είναι, ότι ο εγκέφαλος του μωρού φαίνεται ομαλότερος και πιό σκούρος, γιατί περιέχει πολύ λιγότερη λευκή ουσία. Η λευκή ουσία αποτελείται από μυελίνη, που είναι η “μόνωση” στα “καλώδια” που μεταδίδουν τα μηνύματα μέσα στον εγκέφαλο. Αυτή η έλλειψη μυελίνης στα μωρά, δείχνει το πως οι μητέρες μπορούν να διαμορφώνουν και να μορφοποιούν τα παιδιά τους μετά από τη γέννηση.
Ο τρόπος που μιλάμε, τραγουδάμε, παίζουμε με τα μωρά μας, διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό τα ίδια τα θεμέλια του εγκεφάλου τους!