Θέλετε να ελέγξετε την καρδιαγγειακή σας ευρωστία, με απλό τρόπο, χωρίς βεβαίως την ακρίβεια που μας δίνει η μέτρηση της μέγιστης πρόσληψης O2 σε Εργομετρικό εργαστήριο?

Τρέξτε επί τόπου για ενάμισι λεπτό (120 βήματα ανά λεπτό). Ξεκουραστείτε για ένα λεπτό και μετρήστε το ρυθμό της καρδιάς σας για 30 δευτερόλεπτα. Άν η καρδιακή σας συχνότητα είναι κάτω των 60 παλμών έχετε περάσει το τεστ! 

Σε περίπτωση που θέλετε να γνωρίζετε με ακρίβεια την αερόβια ικανότητά σας, τότε η μέτρηση της μέγιστης πρόσληψης O2 (VO2max) είναι ενδεδειγμένη. Ένα εύρος τιμών 45 – 60 ml•min-1 •kg-1 είναι το πιο συνηθισμένο για άτομα που προπονούνται συστηματικά, αλλά δεν ανήκουν στην κατηγορία των ελίτ αθλητών. Οι αντίστοιχες τιμές ατόμων που κάνουν καθιστική ζωή είναι πολύ χαμηλότερες.

Τι δηλώνει όμως η VO2max? Είναι το πιο σημαντικό κριτήριο της βιολογικής αξίας ενός ατόμου και παίζει  σημαντικό ρόλο στην απόδοση σε αθλήματα αντοχής. Αντικατοπτρίζει τη μέγιστη λειτουργική προσαρμοστικότητα του αναπνευστικού, καρδιαγγειακού, κυκλοφορικού και μυικού συστήματος, δηλ. την ικανότητα τους να προσλαμβάνουν, να μεταφέρουν και να καταναλώνουν τη μέγιστη δυνατή ποσότητα οξυγόνου, στη μονάδα του χρόνου. Ουσιαστικά είναι συνώνυμη με την αντοχή του ατόμου.

Η αύξησή της αποτελεί έναν από τους κυριότερους προπονητικούς στόχους. Παρότι σχετίζεται με ισχυρή γενετική προδιάθεση, μπορούμε να αυξήσουμε την τιμή της κατά 10 – 40 %, με συστηματική και σωστή άσκηση. Μιά τέτοια αύξηση είναι πολύ σημαντική για όλους μας, αφού με αυτον τον τρόπο, βοηθάμε την καρδιά μας να δουλεύει και επομένως να κουράζεται πολύ λιγότερο.

Γνωρίζοντας την δική μας μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου,  μπορούμε να σχεδιάσουμε με ασφαλή τρόπο μια δομημένη προπόνηση για τη βελτίωση της αερόβιας ικανότητας μας και επομένως της υγείας μας.

Εάν θέλετε να μετρήσετε τη μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου σας σε Εργομετρικό εργαστήριο μπορείτε να επικοινωνήσετε

http://www.oaka.com.gr,https://www.lifergo.gr/index.php/team,http://theseusrehab.gr/https://www.filoktitis.com.gr/